Alumnus Lander Haverals op Canvas

Onze eigen Lander Haverals maakt naast o.a.Dorothée Van Den Berghe en Stijn Coninx binnen de reeks 4×7 een aangrijpende film over zijn broer. Hij putte ook uit onze Narafi-stal voor zijn crew.

Montage: Frederik Sonck
DOP: Teun Poppe
Electro: Jens Laureyns

Elke aflevering van 4 X 7 bestaat uit 4 korte documentaires van telkens 7 minuten. De documentaires hebben één ding gemeen: het zijn telkens dwingende verhalen die de maker om een of andere reden moét vertellen. 4 X 7 is bovendien de opstap naar een online documentair platform op canvas.be. De makers zijn grote namen, maar ook mensen die vooral in het professionele circuit bekend zijn, én jong talent.

Dorothee Van Den Berghe laat ons kennismaken met enkele voetballende moslimmeisjes uit Molenbeek. Stijn Coninx heeft het over de complexiteit van dovenonderwijs, een problematiek die hij als vader van drie dove kinderen zeer goed kent. Ann Mulders toont het soms moeilijke leven in de stad en de manier waarop burgers daar een oplossing voor zoeken. En Lander Haverals maakte een mooie film over het ondraaglijke psychische lijden van zijn broer.

Lander Haverals: Pure waanzin

Tien jaar geleden stapte de broer van Lander Haverals uit het leven. Een lange en eenzame strijd ging daaraan vooraf. “Hoe moeilijk ook, toch heb ik geleerd zijn keuze te respecteren”, zegt Lander. “In deze documentaire probeer ik een beeld te schetsen van zijn gevecht tegen zijn angsten. Een bijna onmogelijke opgave. Ik gebruik hierbij fragmenten uit een door hem geschreven monoloog. Ik belicht ook de medicatie die hij gebruikte en de bijwerkingen ervan. Euthanasie omwille van ondraaglijk psychisch lijden is een onderwerp dat in onze maatschappij nog vaak angstvallig vermeden wordt. En zelfmoord is dan weer iets waar we al helemaal liever niet over praten, maar toch allemaal al te vaak mee geconfronteerd worden. Ik wil met mijn film echter absoluut geen stelling innemen. Ik hoop enkel dat ik de dialoog hieromtrent wat kan doen opflakkeren en zo misschien wat meer begrip en wat minder angst kan genereren.”

Lander Haverals studeerde in 2007 af aan het Narafi. Hij werkte als cameraman en regisseur/reporter voor diverse Woestijnvis-programma’s zoals De recherche, De rechtbank en Man bijt hond. Momenteel doet hij camerawerk voor het programma De noodcentrale en is hij regisseur en eindredacteur voor de rubriek De week van in Iedereen beroemd.

Op woensdag 26 oktober om 21.50 u. op Canvas (na De 16) en canvas.be.

bron: Canvas

trailer

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s